10 september 2019

10-6 overwinning in oefenduel met EDC Enschede

Met een mooie damavond in het Denksportcentrum openden de dammers uit Enschede en Hengelo het seizoen. Dat er geoefend moest worden, na een voor velen damloze zomer, was op de meeste borden wel te zien. Maar er werden spannende en leerzame partijen gespeeld.

De acht dammers van Twente's Eerste wonnen dit jaar overtuigend, met 10-6. De basis werd al vroeg in de avond gelegd. Terwijl de meeste dammers elkaar nog aan het aftasten waren had Geert Engels de winst al binnen tegen Paul ter Pelle. Daar kwamen snel 2 zekere punten bij, van Gert-Jan van den Berg die Jan van Montfoort in de opening verraste. Dat deed hij met een combinatie die hij eerder in een partij had uitgehaald en waar hij zich nu 'expert' in mag noemen. De dam kon niet meer goed afgenomen worden, en de witspeler voerde zijn materiaalvoorsprong goed tot winst.

De voorsprong liep zelfs uit naar 6-0 toen Jan van der Leek in rommelige fase van de partij Jacob Hart te slim af was. EDC zette er daarna twee prima overwinningen tegenover. Nadat zijn partij tegen Jeroen Paalman lange tijd gelijk opging, voerde de ervaren Henk de Lange de druk langzaam maar zeker op. Dreigend met combinaties bouwde de witspeler aan groot positioneel voordeel. De dreigingen groeiden Paalman boven het hoofd en hij moest onvermijdelijk offeren. Dit leidde tot een onhoudbare stand.

Vervolgens boekte Jon Schoo een overwinning op Jan Koopman en speelden Gerrit Kruger en Ludwig Munnik een solide remise.

Op de bovenste twee borden werd toen nog volop gestreden. Egbert van Hattem zag zijn experimentele opening grotendeels mislukken maar groot nadeel bleef hem bespaard. Hij kon in de tweede helft van de partij bouwen aan een perspectiefvolle stelling waarbij witspeler Gino Schirinzi aanvankelijk maar moeizaam zijn weg wist te vinden. Het lukte hem uiteindelijk wel, met een minder voor de handligggende ruilmanoeuvre die zijn stelling splitste. De witspeler zag achter het bord geen andere weg dan een gelijkwaardige afwikkeling toe te staan, en bood daarna remise aan. Gino zag echter nog winstkansen maar verkeek zich lelijk om een damvangst. De overgebleven 5 om 5 stand speelde de zwartspeler daarna zonder omhaal rechtstreeks naar winst .

Op het eerste bord kwam kopman van Hengelo, Wytze Sytsma, al snel een schijf achter in de opening door een zeer ongelukkige 'dubbele binding'. Op een vol bord kon hij echter wel op positionele compensatie bogen. Die nam in het vervolg van de partij dusdanige proporties aan dat juist zwartspeler Jeroen Goudt de weg naar remise moest zien te vinden. Die bereikte hij rond kwart voor elf, waarna er getoast werd op een mooi damseizoen.