30 januari 2017

Twente's Eerste sluit sterk seizoen overtuigend af

Met vijf overwinningen en slechts één nederlaag in de Hoofdklasse Oost, kan het eerste team van Twente's Eerste terugkijken op een prima damseizoen. Vanavond (maandagavond 30/1) wordt bekend of het team daarmee kampioen is geworden. Als koploper van het eerste uur, Nijverdal, ook de wedstrijd tegen EDC uit Enschede winnend afsluit (of remise speelt) dan is de titel voor de Nijverdallers.

Vrijdagavond 27/1 kweten de Hengeloërs zich van hun taak, en voerden de druk op. In Westerhaar werd met 7-5 gewonnen van het provinciale team van Witte van Moort.

Al vroeg in de wedstrijd bracht captain Wytze Sytsma de eerste punten op het bord. Tegenstander Mark Paters bouwde zijn witte stand 'gespleten' op en moest toezien hoe hij al snel in de partij geen serieuze opbouwzet meer had vanwege allerlei damdreigingen.

Bovendien had Bennie Lawant duidelijk zijn avond niet. Hij kwam al snel een schijf achter tegen Gert-Jan van den Berg. Toen hij in het middenspel tegen een tweede schijf verlies aanliep, was het pleit beslecht. Van den Berg nam de gelegenheid met zelfvertrouwen te baat. Hij draaide een prima seizoen met 6 punten uit 6 wedstrijden.

De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar. Gerrit Draaisma speelde sterk op het centrum maar kon net niet doordrukken tegen Bert Nieboer, en ook Jeroen Paalman stond lange tijd oppermachtig tegen Roelof Schipper Sr. Ook hier werd het remise. Egbert van Hattem haalde het beslissende punt binnen tegen Jeroen Schokker die zich adequaat verdedigde.

Voor Witte van Moort redde Koert Meuleman de eer door zijn spannende partij te winnen van Jan Koopman. Hij voerde het afspel met wit fraai naar winst, nadat de zwartspeler in een vijf om vijf stand een weg naar remise niet wist te vinden.

Uitslagen:

Witte van Moort - Twentes Eerste 5-7

1. Mark Paters (942) - Wytze Sytsma (1327) 0-2 (1)
2. Jeroen Schokker (997)- Egbert van Hattem (1177) 1-1 (4)
3. Koert Meuleman (786) - Jan Koopman (956) 2-0 (6)
4. Roelof Schippers Sr. (796) Jeroen Paalman (926) 1-1 (5)
5. Bennie Lawant (773) - Gert-Jan van den Berg (718) 0-2 (2)
6. Bert Nieboer (900) - Gerrit Draaisma (1120) 1-1 (3)