Actueel


Eerstvolgende activiteit:

Ga naar kalender
dinsdag 16 juli 2024Clubavond

29 augustus 2023

In memoriam Gerrit Draaisma


Gerrit is een damleven lang een belangrijke drijvende kracht geweest achter damvereniging Twente's Eerste. Hij werd 44 jaar geleden lid, in 1979, toen hij vanuit Friesland kwam studeren aan de Universiteit Twente. Hij heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de damvereniging. Vrij snel al werd hij secretaris, een functie die hij tot 1999 bekleedde. Daarna is hij voorzitter geweest van: 1999 - 2007.

Als bestuurder, en ook als mens, was Gerrit iemand van: een man een man, een woord een woord. Hij heeft veel voor elkaar gekregen. Hij stond aan de wieg van een grote bloeiperiode van de vereniging, waar in de jaren '80 en '90 veel wereldtoppers hebben gespeeld en waar veel leden wekelijks speelden en trainingen volgden. In 1991 werd Twente's Eerste kampioen van Nederland.

Ook was Gerrit initiatiefnemer van het Denksportcentrum, waarvoor een Stichting in het leven werd geroepen, en waar leden voor onderhoud en exploitatie zorgdroegen. Destijds uniek in Nederland. Daar plukken nu nog steeds veel denksporters in Hengelo de vruchten van. In het Denksportcentrum aan de Cesar Franckstraat spelen iedere week dammers, bridgers, schakers en ook Mahjongers hun wedstrijden en ontmoeten ze elkaar in een sociaal prettige omgeving.

Het is moeilijk om volledig te zijn, maar we willen graag nog Gerrit's activiteiten noemen voor: de Frans Brok Denksportweken, Het NK in Hengelo in 2000, en de organisatie van het 100-jarige jubileum van onze damvereniging. Hoewel hij in 2012 geen bestuurslid meer was, zat hij wel in het organisatiecomité en werd een denkwaardige simultaan georganiseerd met grootmeester Jos Stokkel.

Gerrit was altijd actief, ook als trainer voor de jeugd en voor nieuwe leden die het spel waar hij zoveel van hield wilden leren. Gerrit was dan ook Erelid van Twente's Eerste.

Ook als regionaal bestuurder (voor de PODB) als nationaal bestuurder (voor de KNDB) droeg hij zijn steentje bij. Voor de KNDB was hij jarenlang wedstrijdleider, een lastige functie die hij met veel bestuurlijk inzicht en tact vervulde. Gerrit werd dan ook lid van verdienste van de KNDB.

Gerrit was een sterke dammer met veel kennis van zaken, die bovendien goed kon analyseren. In de partij deed hij 'geen rare dingen', zoals hij dat zelf altijd noemde. Maar wel hele sterke zetten: 'gewoon een beetje drukken', noemde hij dat. Vele tegenstanders gingen in de fout en daar kwam je bij Gerrit niet mee weg. Het sociale aspect was voor Gerrit minstens zo belangrijk als het spel zelf. Ook toen het steeds minder ging met de gezondheid, bleef hij landelijk dammen voor de vereniging in Gramsbergen. 'Als Gerrit meeging wist je zeker dat we uit gingen eten', zegt André Nijmeijer die van beide verenigingen lid is.

14 maart 2023

Twente's Eerste wint kelderkraker tegen de Bornse Damvereniging


31 januari 2023

EDC nipt te sterk voor Twente's Eerste


9 januari 2023

Tweede nederlaag voor Twente's Eerste


13 december 2022

Twente's eerste speelt weer gelijk


2 december 2022

Twente's Eerste verliest inhaalduel van Witte van Moort


22 november 2022

Twente's Eerste start competitie met gelijk spel


2 november 2021

Twente's Eerste wint eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen


8 juni 2021

Stand roostercompetitie


9 februari 2021

Eindstand roostercompetitie


Volgende